Bietenpotje, recept van een oogstdeelnemer

 • 2 kleine bietjes (rood of geel, ca. 150 g)
 • 20 g. rozijnen
 • 35 g. pistachenoten (zonder zout) en/of pijnboompitjes
 • 1 knoflookteen
 • 1/2 theelepel honing
 • Peper of chilivlokken naar smaak
 • Olijfolie
 • Rode wijnazijn
 • Citroen- of limoensap
 • Bladpeterselie
 • Munt
 • Groene kruiden, bijv. oregano, dragon, citroentijm (kan eventueel ook gedroogd)
 • Mespuntje gemalen komijn
 • Paar eetlepels Turkse/Griekse yoghurt
 • Zout (liefst vers gemalen)
 • Erbij: donker (boeren)brood

Maak eerst een pistache/pijnboompitten-crème:
Maal de pistachenoten/pijnboompitten fijn en doe ze in een kommetje. Roer er een ongeveer een koffielepel water, een kleine eetlepel rode wijnazijn, een snufje zout en peper door. Roer er nu voorzichtig zoveel olijfolie door tot het een gladde crème is, met een zachte smaak. Proef en voeg eventueel nog ingrediënten naar smaak toe. Zet afgedekt in de koelkast.

Maak nu de dressing:
Wel de rozijnen 10 minuten in lauw water. Dep ze dan droog en snijd ze grof in stukjes. Doe ze in een kom en meng er een teen knoflook (uit de knijper of fijngehakt), citroensap, honing, peper/chilivlokken en 2 eetlepels olijfolie door. Roer goed door elkaar, proef en voeg eventueel ingrediënten toe. De smaak moet pittig-zuur zijn, met een beetje zoet van de rozijnen.

Maak nu de bietensalade:
Schil de bieten en rasp ze grof. Snijd ca. 2 eetlepels peterselie en 1 eetlepel munt klein en meng dit door de bietjes, samen met een snufje komijn. Schep de dressing door de bietjes. Proef en voeg eventueel nog iets toe. De smaak moet fris en pittig zijn.

Maak de garnering:
Snijd nog een klein handje bladpeterselie en munt klein.
Snijd apart hiervan de andere groene kruiden klein (of gebruik gedroogde kruiden, als je niets voorradig hebt). Roer deze kruiden samen met wat peper en zout door de yoghurt. Voeg ca. 1 eetlepel olijfolie toe om de garnering wat romiger te maken.

Schep in kleine 1-persoonsbakjes een klein laagje pistache/pijnboompitten-crème. Smeer dit ook tegen de zijkanten uit. Schep hierop een dun laagje bietensalade, maar laat de randen vrij, zodat je de pistache/pijnboompitten-crème nog kunt zien.

Strooi hierover fijngehakte peterselie en munt.
Zet de bakjes afgedekt een tijdje in de koelkast, zodat alle smaken goed door elkaar kunnen trekken. De volgende dag smaakt het des te lekkerder!

Garneer de bakjes vlak voor het serveren met een toefje yoghurt-garnering. Zet de rest van de yoghurt op tafel, om het brood in te dippen.
Serveer er kort geroosterd donker (boeren)brood bij.