Deze soep maakte oogstdeelnemer Ilia op het vuur tijdens Fête de la nature 2016. Wil je een kleinere hoeveelheid maken? Deel dan de ingrediënten door bijvoorbeeld 5.
Ingrediënten
Voor ca 5 l soep (een flinke pan, ca. 25 kleine kommetjes):
Ca 3,5 – 4 kg tomaten – in vieren (evt. vooraf ontvellen, of kleiner snijden)
Bosje knoflook (5 stengels/bollen) – fijnhakken
Bosje uien (5 stengels/bollen)- fijnhakken
Flinke tak selderij – fijnhakken icl stengel
Flinke tak Lavas (maggiplant) – fijnhakken incl stengel
Oregano, tijm, peterselie, bieslook, rozemarijn – fijnhakken (harde steeltjes verwijderen)
½ dl olijfolie
Ca 1,5 l groentenbouillon (deze vantevoren in een aparte pan klaarmaken)
Zout en peper naar smaak
Verhit de olie in de pan en fruit de ui/knof daarin enkele minuten, af en toe omscheppen.
Voeg daarna beetje bij beetje de gehakte tomaten toe en blijf omscheppen. Wanneer de tomaten hun vocht beginnen af te geven kun je het vuur lager zetten en de deksel erop doen (wanneer je op open vuur kook, moet je de ketel hoger hangen, af en toe blijven roeren).
Ca 15-20 minuten koken. Daarna de bouillon toevoegen.
Als je op open vuur kookt, kun je de soep overschenken in een aparte pan en daarna in de ketel boven het vuur de bouillon klaarmaken, daarna het geheel bij elkaar voegen.
Goed doorroeren en de tomaten plat drukken met de pollepel. Serveren.