Ingrediënten
– 300gr radicchio (iedere soort is mogelijk)
– 1 (banaan)sjalot
– handje gehakte walnoten
– 1 teentje knoflook
– 500gr risotto rijst
– 100ml rode port of rode wijn
– 1,5 liter groentebouillon, warm
– 8 takjes salie, alleen de blaadjes
– 100gr geraspte Parmezaanse kaas
– olijfolie om in te bakken
– ongezouten roomboter
– versgemalen zwarte peper
– zeezout
Wat je gaat doen
- Snijd de radicchio in smalle stukjes.
- Hak de sjalot en knoflook fijn. Hak de blaadjes salie ook fijn en zet deze apart.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een grote pan. Doe hier de radicchio, sjalot en knoflook in en bak dit zachtjes op medium vuur totdat de groente glazig en zacht is.
- Doe de risotto rijst erbij en bak de rijst een minuutje mee terwijl je blijft roeren.
- Doe dan de rode port erbij en roer goed door. Laat dit pruttelen totdat het grootste gedeelte van de port is verdampt. Tussendoor steeds even roeren.
- Zet de pan met bouillon naast de grote pan klaar, samen met een soeplepel.
Begin met het toevoegen van ongeveer 200ml bouillon. Roer goed door en laat pruttelen.
Blijf af en toe roeren en zodra je merkt dat er bijna geen vocht meer is (dan wordt het kleverig), voeg je weer wat bouillon toe. Ongeveer 2 soeplepels per keer. Blijf dit herhalen totdat de risotto rijst al dente (beetgaar) is.
(Maar je kunt het ook meteen alles erbij doen; wel zo makkelijk). - Als het bijna gaar is (na ongeveer kwartier): de walnoten / blaadjes salie / de Parmezaanse kaas en een klontje boter erdoor.
- Proef de risotto en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de risotto nog even rusten voordat je gaat serveren.
Buon appetito, Minou (oogstdeelnemer bij Het Zoete Land)